Nyheter

Her kommer litt nytt - sånn av og til...

13. oktober '14

Sommeren er på hell og det er snaaart slutt på beitesesongen. Følla har vokst seg store og fine, og begge to har vært på føllskue.
Først hadde jeg med Teodor på Dyrsku'n sammen med mor Tatra. Teodor fikk sløyfe, men jeg synes han kunne fått bedre "betalt" og fått noe bedre karakterer. Tatra fikk 8 på kropp og bein, så det blei litt opp fra rein 7-er rekke sist ho blei stilt (Jarlsberg 2010).
14 dager seinere gikk turen til Eggedal på NPA showet Spone Open. Der blei det bedre uttelling for Teodor som fikk 9-9-8-8-9 og gull! 😀  Hadde også med Elling og han fikk 9-8-7-7-8 og også gull. Stilte også Elling sin mor, Eir fra Dal. Ho fikk også gull med karakterene 8-8-8-7-8. Så en bra dag på et hyggelig show!

Mai 2014

Vinteren er over, og sommeren nærmer seg med stormskritt.
Vår betyr føllingssesong, og denne uka har begge årets føll kommet med en dags mellomrom. Tatra og Eir fikk hver sin røde hingst. Eir streva litt og var veldig sliten etter fødselen, men ellers er alt bra med hopper og føll. Jeg tenker det blir å bedekke de samme to i år igjen, men vil vente i alle fall en brunst.
Rascal har fått damebesøk, og er fornøyd med livet 😉  Det er Amina som var her i fjor, ho hadde dessverre ikke tatt seg. I en litt slankere utgave i år, håper vi det går i boks!

Så er det også et par ponnier som er solgt siden sist. Tin Tin reiste til en hyggelig familie fra Vestfold i romjula. Han bor på gård sammen med en islandshest og kunne ikke hatt det bedre. 🙂  Stella er også solgt og skal reise helt til Vøringsfoss. Ho skal bedekkes med Rascal først og reiser i løpet av en mnds tid.

Mira har hatt fri i vinter og gått på utegang med stor plass og mulighet for mye bevegelse i kupert terreng. Ho virker som ho har kommet seg greit etter skaden i fjor, og skal settes litt forsiktig i gang nå framover.

6. oktober 2013

Tiden flyr......og nå er det allerede høst igjen... Sommeren kom litt seint i gang i år, men når den først kom, blei den fin! :) Vi har også hatt en mild og fin høst så langt, og ponniene koser seg på beite ennå.
Det blei ingen føll her i år - litt stusselig. Men vi har bedekt Tatra og Eir i år, så da satser vi på at det kommer to småtasser til neste sommer. I tillegg har Sackita (som vi solgte i fjor) og to andre hopper vært på besøk for bedekning.

Stella, som er 3 år, har jeg valgt å ikke bedekke i år. Ho har derimot blitt trent
litt, og har hatt både vogn og liten rytter på noen ganger i løpet av sommeren. Det har gått kjempesupert! Stella ser ut til bli en super bruksponni, og jeg har nå beslutta å legge ho ut for salg.

Mira var utsatt for et uhell på forsommeren, og fikk seg en skikkelig "trøkk" i nakken. Ho fikk også et stygt brann/trykksår rundt høyre hase, så ho har måttet bruke sommeren på å komme seg igjen. Planen er å sette ho forsiktig i gang igjen nå framover, og jeg krysser fingre for at ho ikke har fått varige mén. 

På Dyrsku'n i Seljord hadde jeg i år med meg to åringer: Tristan og Silja. De fikk begge gode karakterer, sløyfe og blei stilt i kvalitet, så jeg er strålende fornøyd! Moro når man får gode resultater på ponnier av eget oppdrett. 🙂 Begge disse ponniene blir værende, og planen er å vise Tristan for kåring når den tid kommer.

Ellers har jeg hatt noen liggende ute for salg i sommer, men det går trått..... Nå er Tatra satt bort på fôr for vinteren hos en hyggelig "heste-familie" på Tromøya ved Arendal. Der skal ho få selskap av islandshest(er) og forhåpentligvis være til glede for familienes lille datter på 2,5 år. 😀 

Bildet: Lønnemoens Stella (3 år) er under innkjøring :)

1. mai og vår (?)

Da skriver vi mai, men våren lar liksom vente litt på seg i år.... Det ligger fremdeles is på Nisser og nettene er kalde. Men det meste av snøen er da borte og man aner et grønnskjær på jordene. :) Blir nok ikke noe tidlig beiteslipp i år nei....
28. april hadde Telemark fjordhestlag sin årlige utstilling på Søve, og jeg benytta anledningen til å få vist Tristan for Susan Hellum. Han fikk 8-8-7-7-7 og denne kritikken: "Maskulin unghingst med meget godt uttrykk. Pent hode, harmonisk kropp. Stive koder bak".
Han er for tida overbygd, og har også litt korte/stive koder og stiv bakbeinsføring. Men jeg håper han kan vokse det av seg! Velger å beholde han i håp om at det kan være et bra kåringsemne :)

15. januar 2013

Da har vi alt kommet en god bit inn i det nye året. Vinteren har kommet for fullt og vi har hatt både mye snø, så mildvær og is, og også noen perioder med skikkleig kaldt.
På grunn av isen blei det lite ponnitrening, og jeg fant ut at Mira måtte få på sko skulle vi få utretta noe. Ho har ikke blitt skodd før, men stod som et lys! Så nå er vi igang igjen. På søndag hadde vi besøk av ei lita hestejente på 5 år som fikk ei økt på banen. Mira er veldig snill og rolig tross liten erfaring ennå. 

Jeg har lagt ut ny annonse på ponnier til salgs, den siste tida har det vært rolig på den fronten.... Se her hvilke ponnier som er for salg.

Jeg har prøvd å ta en "rusk" og få oppdatert sida skikkelig i dag, men ting tar tid....så kommer nok litt mer etterhvert.

Bildet: Mira 4 år med rytter Kjersti 5 år.

25. november

Oj oj, så er det plutselig bare en måned til jul! 😮
Vi har vel ikke akkurat fått smake så mye på julestemningen ennå heller.....stort sett bare mildt, regn og søle. Men i dag snør det!
3. november reiste Milly-Molly-Mandy til sine nye eiere i Sandnes. Ho kommer til å få det fint der i selskap med andre hester. Lykke til med henne, Vibeke!
Samme helg henta jeg hjem Sackitas føll Silja. Sackita trives godt hos sine nye eiere og har allerede vært til stor glede der både som kjøre- og rideponni. Silja har funnet sin plass i flokken her hjemme, og blir ekstra godt tatt vare på av de snille "tantene" Eir og Sum Sum. 🙂
Mira har stått på hestesenteret siden Milly reiste, og er igang med trening etter "barselspermisjonen". Det er et år siden sist ho hadde vogna på, men det gikk som en lek. I dag hadde ho en liten rideøkt med Martine og det gikk også veldig fint. Gleder meg til å jobbe henne mer foran vogna, ho kommer til å bli en super bruksponni!
Stella, 2 år, har også såvidt begynt på litt utdannelse. Ho vennes til bitt og seletøy, så skal ho tømmekjøres litt før ho får vinterferie en stund.

18. oktober 2012 - triste nyheter.....

Lørdag for snart to uker siden mista vi vårt yngste føll, Madam Mim. Ho hadde vært litt "tuslete" noen dager, og spiste dårligere og dårligere. Dyrlegen forstod ikke helt hva det kunne være, så den fredagen beslutta vi å reise inn til veterinærhøyskolen med ho og mamma Sum Sum. Der var de også litt rådville...De fant  lave verdier av enkelte stoffer på blodprøvene, men var usikre i forholdt til bakenforliggende årsak. Ho blei satt på tilførsel av væske og de stoffene ho mangla, men blei bare dårligere. På lørdagen blei ho raskt dårligere i løpet av få timer, blei desorientert, gikk rett på veggen osv. Så da bestemte jeg, i samråd med veterinæren, at ho skulle få slippe.  Vi vet ennå ikke hva årsaken var, men håper å få svar på det etter obuksjonen er ferdig.
Det var veldig leit å miste Madam Min. Ho var så vakker og jeg hadde store forhåpninger til henne. Jeg har lånt moren hennes Almnäs Sum Sum og bedekt henne med Rascal for å få et føll etter denne vakre hoppa. Og jeg blei så glad det kom et hoppeføll i sommer! 🙂  Men noen ganger er det kort vei fra glede til sorg.....


Bildet: fineste, fineste Madam Mim 

Dyrsku'n 2012


Da er en hektisk Dyrsku'n over for i år. Jeg starta fredag morgen med å stå på stand for Telemark Fjordhestlag i det trivelige Sterke Nils tunet. Fredag kveld tok jeg imot alle ponniene som skulle være med på pauseinnslaget på lørdag. NPA var i år engasjert av Norsk Hestesenter til å holde oppvisning ved scenen i Fjoset. Vi hadde en flott raseparade med alle ponnirasene, noen blei mønstra og andre viste bruk som kjøring, dressur, trav og hopping av feltrittshinder. Vi avslutta med aguility med to shetlandsponnier. Vi føler at oppvisningen blei vellykka og at publikum koste seg. 😀

På lørdag hadde jeg med meg Mira og Milly på utstillinga.
Mira fikk omtrent som forventet, det blei 3. pr med karakterene 7-8-7-8-7,5. Ho fikk delkarakter 9 på skritt, det er jeg veldig fornøyd med!
Milly-Molly-Mandy fikk 7-8-7-7,5-7 og sløyfe.

På søndag var det 2 års hoppa Eir fra Dal sin tur. Ho fikk 8-8,5-7-8-8 fikk sløyfe og blei stilt i kvalitet. Helhetsvurdering: Velutviklet hoppe av god type. Sterkbygd kropp med god muskelatur. God dybde og bredde. Uttået BF. Underskutte drakter bak. Marktrang. Aktivt, godt skritt og trav. Meget velpresentert.
En bra helg! 🙂

3. september

Så var sommeren plutselig på hell.... Selv om vi skriver september, har vi god temperatur og jeg satser på at beitesesongen varer en god stund ennå.
Følla har vokst seg store og fine, og to av dem har vært på føllskue. Helt til Farsund dro vi! Det blei litt i lengste laget på henger (4 timer hver vei), og vi fikk ikke mye tid før vi måtte i ringen, så det blei noe stive bevegelser på dem... Silja fikk 7-8-7-7-7 og Tristan fikk 8-8-7-6-7  (kritikken står på føllenes egen side). Greit resultat, særlig fornøyd med Tristans 8 på type. Men spørs om jeg reiser fullt så langt på føllskue igjen, litt lang reise for de søte små....

Neste utstilling på programmet er Dyrsku'n i Seljord om nesten to uker. Der skal Mira og føllet hennes Milly-Molly-Mandy stilles på lørdag og Eir på søndag. Blir veldig spennende! Jeg henta de bort til hestesenteret i går, så nå skal vi være flinke og trene litt mønstring fram mot utstillinga for en gangs skyld...😉 hehe.

På lørdag reiste Sackita til nye eiere. Ho skal bo hos en familie på gård i Skien sammen med en New Forest ponni. Jeg er helt sikker på at ho kommer til å få det kjempefint der! Føllet hennes Silja er med på lasset, men kommer tilbake hit når ho er gammel nok til å avvennes i nov./des.

Bildet: Sackita er klar til å reise med sin nye familie.

27. juli


Oj, oj, oj, som tiden flyr....!
Da var det alt slutten av juli og Sum Sum sitt føll har endelig kommet. Det blei jammen meg en flekkte hoppe det også! Riktignok ikke så mye hvitt på henne, men likefullt flekkete. Så da har Rascal gitt 5 flekkte føll i år, en hingst og fire hopper. 🙂   Ekstra morro var det at Rigmor sin Paula fikk flekkete hoppeføll, akkurat som de ønska seg. De kom jo helt fra Voss i fjor for å bedekke med Rascal.

For en uke siden reiste Sokrates til sin nye eier i Vestfold. Han har kommet til en kjempehyggelig familie, og jeg er helt sikker på at han kommer til å få det supert der! Det er ikke så vanskelig å selge ponni når man har en så god følelse for at den kommer til å få det bra. 🙂  


Bildet: Hadebra Sokrates, og lykke på reisen!

Årets andre føll har kommet.

24. mai på morgenen kom Sackitas føll. Det var en meget hektisk dag med mye som skjedde på hestesenteret, så jeg kjørte bare en tur forbi beitet i 8 tida for å kikke. Alt så greit ut. (Jeg hadde vært å kikka etter henne kl 04.00 også) Litt før halv ti ringte mamma og fortalte at det var et føll til der, og at begge stod ved Mira. Da skjønte jeg hva som var i ferd med å skje og kasta meg i bilen. Og helt riktig: Mira ville stjele føllet fra en ganske fortvila og sliten Sackita. Da var det bare å få fatt i Mira og få henne og Milly over på et annet beite. Sackitas føll hadde nok kommet i løpet av den siste halvtimen. Mor og føll fant hverandre og roen senka seg over flokken igjen. Nå går Sackita og lille Silja for seg selv noen dager. Fra i dag får de selskap av Tatra, så ikke Mira skal prøve å stjele hennes føll også når det kommer....

Bildet: en sliten Sackita kunne endelig slappe av litt.

18. mai

Ja, da er det jammen snart 2 uker siden det første føllet kom gitt.....tiden flyr! Mira fikk en stort og flott svart/hvitt hoppeføll, må si meg meget fornøyd med det! Dette er Miras føste føll, og ho klarer oppgaven med glans. :)
Nå har de fleste ponniene kommet på beite, og først ute var de drektige hoppene. Det er så godt å få dem på grønt før de skal følle. I dag henta jeg hjem Tatra også, som har vært lånt bort som selskapsdame en stund. Så nå er alle de vordende mødrene samlet, og jeg går og studerer jur og kikker etter vokspropper hver dag. Sackita er stor nå, og ser ut til å ha det litt tungt om dagen, så regner med at føllet hennes er rett rundt hjørnet. Krysser fingre for at alt går bra med føllet hennes i år!


Bildet: Milly og mamma Mira har kommet på beite. Sackita og Sum Sum i bakgrunnen.

23. april

Nå er det visst en stund siden sist oppdatering her....
Tiden flyr og nå er det ikke lenge til første føllet kommer. Mira er først ut, og regner med at det kommer i månedskiftet eller i begynnelsen av mai. Siden det er hennes første, vet jeg ikke helt hvor lenge ho kommer til å gå...men får følge med framover nå! Sakcita og Tatra sine føll kommer i slutten av mai og Sum Sum sitt må jeg vente på helt til august!

Annet nytt er at Stella har kommet hjem igjen fra Lunde, Sokrates er satt bort på fôr og Tatra er også lånt bort som selskapsdame for en stund. Tin Tin flytta bort til hestesenteret forrige uke for å "sosialisere" seg litt. Så nå har han stått på boks for første gang i sitt liv, gått sammen med stooore hester ute og får trent litt mer på å bli leid. Det har gått kjempefint! :)

Stella har forresten også vært på uoffisiell utstilling i mars, dømt av Susan Hellum. Der fikk ho 7-6-7-7-7 Ikke sånn kjempesupert, men ho er i vekst for tida, så satser på at ho kan utvikle seg endel i positiv retning. Ho er i uansett en innmari søt og trivelig ponni, så en super barneponni blir ho i alle fall! 🙂


Bildet: en høydrektig Mira

23. februar

Rascal har fått fôrrytter.

Nå har Rascal fått seg en forrytter som heter Frøya og er 12 år. Ho rir han på time en dag i uka og ellers en gang i blandt når det passer. Det er så deilig å ha fått han litt i gang, og å få trent han litt mer under rytter. Denne uka er det vinterferie her, og da har stalljentene litt ekstra tid til å være i stallen. Så da har Rascal fått være med på tur et par dager, det syns han er skikkelig stas! Han bare eeeelsker å galoppere! Og har faktisk klart å holde seg fra å bukke i galoppen så langt....hehe. I dag var vi ute og vassa i snøen, så da fikk han brukt opp litt overskudd og blei svett og god :)

Bildet: Rascal med fôrrytter Frøya.

16. januar

Ja, da er vi jammen et lite stykke ute i det nye året allerede!

Det ser ikke ut til å bli like mye vintersom ifjor akkurat....til nå har det vært mye mildt, noen fine perioder med snø, men aller mest is! 😥  Dodge og Rascal fikk sko i desember da hele havna var som en skøytebane. Resten av ponniene har litt bedre underlag på utegangene sine, så de klarer seg heldigvis uten sko. Det eneste som er positivt med denne dårlig vinteren, er at det er lettvint med vann til ponniene på utegangen - fryser ikke så lett som det gjorde i fjor.

I dag henta jeg Sokrates hit til stallen. Nå har han gått med Mira og Sackita en periode og syns nok det var kjempestas å få komme hit til Rascal som er mye morsommere å leke med! Så nå blir det å ta fatt på treninga mot innkjøring. Jeg har latt være å brøyte ridebanen foreløpig, så den har fremdeles litt snødekke. Krysser fingrene for at temperaturen holder seg på minussida nå, sånn at det ikke blir skøytebane igjen....

Fremdeles dårlig med respons på de jeg har lagt ut for salg, neimen ikke lett å selge ponni for tida.....

12. november

Da er alle ponniene på plass på sine forskjellige uteganger, og gruppene ser ut til å fungere fint. Foreløpig har jeg Rascal og Dodge stående på hestesenteret i håp om å få trent de litt framover. Etterhvert kommer jeg til å bytte litt rundt slik at jeg får jobba litt mer med noen av de andre etterhvert. Sokrates skal jo kjøres inn, men ingen hast. Han er bare 2 år ennå, så jeg syns ikke det gjør noe å drøye litt. Fremdeles ingen interesserte kjøpere på han heller....

Mira derimot er i full gang med innkjøringa! Nå har vi hatt noen fine økter på banen, har kjørt uten leier og til og med jobba litt i trav! Ho tar alt med knusende ro, og ser ut til å bli en stødig og fin kjøreponni :) Etter noen uker med jobbing nå, skal ho bare få gå på utegangen en periode og fordøye det ho har lært.

Bildet: Mira jobber fint foran vogna.

3. november

Nå er høsten her...... Men den har vært mild og fin, så ponniene har gått på beite helt fram til nå. Denne uka har jeg begynt å "sortere" ponniene for vinteren og har gjort klar vinterhavnene.
På tirsdag reiste Stella til Lunde. Der skal ho være selskapsdame en stund for shetlandsponnien Creola hos familien Smukkestad. Ho tok både reisa og møtet med nytt sted med knusende ro, og slengte seg nedpå i boksen første kvelden. Jeg er sikkert på at Stella får det kjempefint og blir dulla og stelt godt med der! 🙂
I går reiste lille Jo Jo av Bergli også. Da gikk første etappe for henne på den lange reisa til Shetland, og eier Bjørn Roar og Tore. Jo Jo er et utrolig nydelig og tillitsfullt føll, som jeg kommer til å savne.... Men ho får det helt sikkert veldig bra på Shetland! 


Bildet: lille, vakre Jo Jo av Bergli.

11. oktober

I dag har jeg hatt en liten "ponni-tur" til Sannidal. Sokrates skulle kastreres og Sum Sum sjekkes med ultralyd. Jo Jo var med på lasset, og fikk satt inn chip.
Veterinæren kunne fortelle at Sum Sum var 5 uker drektig, så da blir det seint føll på henne neste år.... Men jeg er uansett glad for at det var noe der, var litt bekymra da ho viste tegn til brunst i månedskiftet august/sept..... Krysser fingre for et like vakkert hoppeføll som det ho fikk i år! 😀

Har også hatt god hjelp av greie stalljenter som har høstferie denne uka. Så i dag har både Rascal, Dodge og Mira hatt seg en rideøkt på banen. Håper vi får tid til å trene dem litt hver dag denne uka, de har godt av å få jobba litt...!

1. Oktober - 3 årstest

Da er årets 3 årstest og føllfinale på Vallemyrene ovestått. Jeg hadde også meldt Rascal til kvalitetsbedømmelsen, men den blei avlyst i år pga for få påmeldte...
Så da var det bare Mira som blei med nedover denne gangen. Jeg syns igrunnen ho viste seg fint både på løsmønstringa og hoppa bra, så er fornøyd med det. Av dommerene fikk ho sånn "midt på treet". Ho fikk omtrent samme karakterer på eksteriør som tidligere: 7 på type, 8 på kropp/muskelatur, 7 på bein. På bevegelser fikk ho 7 på skritt, 8 på trav og 7 på galopp. På sprang fikk ho 44 p av 60 mulige. Plasseringene blei nr 3/3 som gangartsponni og 2/3 som sprangponni i kategori 4.

14. september - Dyrsku'n

Da skriver vi plutselig 14. september, og må bare konstatere at sommeren er over.... Håper på en mild, fin og lang høst - hadde vært deilig!
Sist helg var vi på Dyrsku'n i Seljord. På lørdag var det hopper og føll, og Almnäs Sum Sum og hennes hoppeføll Jo Jo av Bergli blei stilt av eier Bjørn Roar Larsen. Det blei 2 pr. III kval på Sum Sum i en meget sterk hoppeklasse der 5 hopper blei stilt i kvalitet! Jo Jo fikk 41 poeng, sløyfe og blei som eneste føll, stilt i kvalitet. Et meget vakkert føll, med herlig personlighet!

På søndag var det unghestenes tur, og lille Stella skulle i ilden. Vi hadde ikke fått trent noe særlig, men Stella var kjempeflink og stod (nesten) som et lys. Det var litt vrient med travinga, for det var sølepytter over alt, og pene små damer kan da ikke løpe i slølepytter! Men føler at visninga alt i alt gikk bra. Stella fikk karakterene 8-8-7-7,5-7 og sløyfe 🙂

Om drøye to uker skal Mira vises på treårs test og Rascal på kvalitetsbedømmelse på Vallemyrene. Jeg henta de hjem i går, nå må de settes i sving for å komme i form..  Blir kjempespennende, og morro! Alltid hyggelig å møte ponnifolka igjen også, mye sosialt samvær og fellesmiddag på lørdagen 😎

Til sist en meget hyggelig nyhet: Paula, som kom helt fra Voss for å bedekkes med Rascal, er konstatert drektig ved ultralyd. Gratulerer til eier Rigmor, vi gleder oss til sommeren!

Bildet: Lønnemoens Stella, 1 år fikk sløyfe på Dyrsku'n.

22. august

Sentralutstilling for ponni på Melsom.

Forrige helg hadde jeg med Tatra og Tin Tin på NPA's sentralutstilling. Etter en koselig lørdagskveld i selskap med ponnifolk og overnatting i telt, var det klart for show-klasse for Tatra på søndags morgen.
Ho blei nr 3 av 5 i sin klasse, fikk sølv med 8-8-7-7-7 og følgende kritikk: "Feminin hoppe av god type. Uttrykksfult hode. God skulder og god dybde, god overlinje. Føre bein. Taktfaste bevegelser, men ønsker noe mer bruk av ledd".
Seinere på dagen var Tin Tin med på føllskue og blei nr 2 av 3 med 8-8-7-7-7,5 og kritikken "Oppsynt hingsteføll av god type. God skulder, langt kryss. Noe spedlemmet, ellers bra bein".
Alt i alt en bra dag 🙂

Og tusen takk til Vibecke som var så snill og hjelpe meg med mønstring av ponniene! 😀


Bildet: Lønnemoens Tin Tin fikk sølv på føllskue

August 2011

Nå har jeg visst vært litt dårlig med oppdatering her igjen....
Følla vokser seg store og fine, og jeg har begynt med tilvenning til grime og leiing. Tin Tin er en vàr type, og er ikke så lett å få grime på, men er veldig glad i å komme bort for litt kos. Jo Jo er litt tøffere og syns grime er ganske så greit! :)
Veslandshoppene som var her på besøk hos Rascal, har reist hjem igjen. Håper virkelig på noen flotte føll til neste år!

17. juni

I dag kom Tatras føll! Jeg hadde beregna ca 15, juni, så det var ikke så gale :) Ho fikk en rød (!) fin hingst midt på blanke ettermiddagen. Han var raskt på beina og ser frisk og fin ut!
Da er føllinga over for i år. Det blei en dårlig start med Sackitas hoppeføll som måtte avlives, men så har det heldigvis kommet to fine friske føll etterpå. 🙂 

14. juni

1. pinsedag var vi på NPA show i Treungen i flott sommervær! (blei litt solbrent, ja...🤭)
Lønnemoens Sokrates, 2 år fikk sølv og blei 3 av 3 i sin klasse. Den blei vunnet av Heidi Hasseleids Annagård David, som har utvikla seg mye i løpet av vinteren og blitt en flott 3 års hingst!
Rascal fikk gull og blei klassevinner i sin klasse med fin kritikk. Det blei dessverre ikke gitt poengkarakterer på dette showet....

Kritikken var: Sterkbygd hingst av god type. Maskulin. Noe mektig hals. Jevn, god kropp med god muskelsetting. Noe snaue underlår. Føre bein. Inntået hfb og begge bakbein. Aktive, men noe korte bevegelser.

Juni 2011

Ja, nå har det skjedd litt av hvert siden sist....

3. juni fikk Sackita et nydelig rødt hoppeføll, som dessverre måtte avlives pga et deformert frambein. 😥 Den stakkars mamma'n var rimelig fortvila da jeg reiste med føllet, men ho var heldigvis mye roligere dagen etter.
Almnäs Sum Sum fikk et svart hoppeføll 11. juni, det skal hete Jo Jo av Bergli og er hoppeeier sitt føll. Sackita prøvde å stjele føllet, siden ho hadde mista sitt, så da flytta jeg henne bort til hestesenteret. Nå har jeg sluppet både Sackita og Sum Sum med Rascal, så da har han 5 hopper å holde styr på 😀

Bildet: Rascal i sommerflørt med søte Paula (Skogmyrens Paulette NPA 2996) som kommer helt fra Voss for et sommereventyr i Vrådal.

25. mai - innkjøring

Da har Mira hatt "ballast" i vogna for første gang, og det gikk fint! Min kjempesnille venninne Camilla var nok en gang med som sikkerhet, med leietau i bittet, mens jeg satt i vogna og styrte ponnituppa. 🙂
I dag viste Mira brunst igjen, så i morgen skal ho slippes med hingsten. Nå får ho en velfortjent pause i treninga i sommer, så får vi trene videre utpå høsten en gang.

20. mai 2011

...og plutselig var det 17. mai og vel så det! 🙂

Treninga med Mira går veldig bra. Nå har jeg hatt ho for vogna flere ganger, og ingen reaksjoner på det. Neste gang er det på tide å prøve å sette seg oppi, blir morro.

Rascal har fått damesbesøk, og er strålende fornøyd med det. I går flytta jeg de over på nytt, stort beite på gården der hvor Rascal skal gå med hoppene i sommer. Er alltid så deilig å se ponniene løpe rundt på nytt beite om våren i vill glede over alt det deilige, saftige grasset! Dodge og Sokrates har også kommet på gras for en stund siden, nå er det bare unghoppene som jeg ikke har fått gjerda for ennå.  

Sist, men ikke minst så har det kommet ei ny unghoppe til gards. Det er den nydelige unghoppa Eir fra Dal som jeg er så heldig å få kjøpe av Njål Kverneland. Ho er etter Balder fra Dal (som nå er kastrert) og under elitepremierte Inger fra Dal. Eir fikk meget bra kritikk av Susan Hellum på uoffisell utstilling på Søve nå i vår, og har også et trivelig lynne. Gleder med masse til å bli bedre kjent med denne søte unghoppa! :) 


Bildet: Eir fra Dal

18. april - påsketid

Nå er det jammen vår i lufta! I ettermiddag var det 19 grader i skyggen, fuglene kvitrer for harde livet og det begynner å blir litt grønt på jordene. Litt annerledes påske enn vi er vant til her i Vrådal, vi vil jo gjerne ha litt skiføre igjen til påske... Men jeg skal ikke klage, mange som vil ri når det er så deilig vær (og dårlig med skiføre..), og det er bra for hestesenter-drifta! 🙂
Den siste tida har jeg fått trent litt mer med Mira. Vi har tømmekjørt en god stund, og de siste ukene har jeg prøvd løs-skjeker (plastrør) på henne noen ganger. Det tar ho med knusende ro, ikke noe stress for Mira om det henger noe og dingler på sidene hennes. Det er da ingen ting å bry seg om! 😉 For noen dager siden hadde ho rytter på ryggen for første gang, og ho brydde seg ikke om det heller. Men vi tar det pent og rolig, bare skritter rundt litt, for ho er jo bare tre år ennå. Ingen vits å overdrive!
Men dette MÅ jo bli en knall bruksponni, gleder meg til å jobbe videre med henne!

Bilde: Mira med "ponnitrener" Solveig :)

27. mars

Ny ponni.
I går kom det ny ponni te gards. Jeg er så heldig å få låne den flotte 5 års hoppa Almnäs Sum Sum av Bjørn Roar Larsen. Ho er etter Furunäs Jotex og Almnäs Jum Jum, er drektig og venter føll i juni. Ho skal bedekkes med Rascal i år, og det tror jeg vil bli en kjempebra kombinasjon! Sum Sum er en meget forsiktig dame og er litt sky av seg. Men allerede etter èn dag merker jeg at ho stoler litt mer på meg, så det blir spennende å jobbe for å få hennes fulle tillitt. 🙂 

Stella - på vei ut i den store verden....
Da var tiden inne for at Stella måtte skilles fra sin kjære mor. Jeg syns det passa greit nå som det kom ny drektig hoppe i flokken, og det ikke er så veldig stor plass på utegangen. Stella har da flytta til hestesenteret hvor ho skal stå i boksen til pappa Dodge (han er for tiden lånt vekk). Det var nok litt av en overgang for lille Stella å flytte fra den lille shettisflokken til å stå sammen med 6 "store" hester, men heldigvis er Mira der og passer på! Jeg slapp ut èn og èn av skolehestene i innhegninga sammen med Stella og Mira, og alle fikk litt tid til å hilse på. Det gikk veldig greit, de var stort sett veldig greie med Stella. Og Mira passa på! Ho stilte seg i mellom, sparka og hylte hvis ho syns de blei for pågående, jammen fint med en tøff "tante" på 3 år!


Bildet: Stella hilser på sjefen i flokken, Dalagutt. Mira passer på!

Kåring 2011


Starum 19. mars
Da er hingstekåringa over for i år, og det blei en super helg på Starum med strålende vær og mange flotte ponnier!

Rascal fikk 2.pr II kval med karakterene 8-8-7-8-8 og 8 på kjøreprøve. Så det var en fornøyd og glad hingsteeier som kjørte hjem i går. 😀

Det var morro å se så mange flotte ponnier, og gledelig at endel norskavla ponnier plei premiert og kåra. Gratulerer spesielt til Tore og Bjørn Roar med 1. premie til flotte Claes av Bergli, Ødegaarden Stall og Stutteri med to kåra treåringer Spring Lover og Future, og fam. Kjeldsen med sin Picasso fra Holla!  

16. mars

Da var kanefartsesongen over for i år, men det er i grunnen helt greit.... Er så deilig at sola varmer og snøen smelter og det går mot VÅR! Til uka starter rideskolen opp igjen for fullt, og hestene får andre oppgaver enn å dra slede. 🙂

Ponnihoppemagene vokser og man ser tydelig at det er noen småttiser der inne. Blir spennende å se hva det blir! -men det er ganske lenge til ennå....*sukk*

For nå er det hingstekåringa som står for tur! Om et par dager er jeg på vei til Starum med den håpefulle. Forrige uke var vi til Seljord og trena både løsmønstring, -hopping og kjøring i ridehus, det gikk veldig greit. Så da får vi bare håpe at vi er i rute og klarer å gjennomføre en grei kjøreprøve der oppe. 🤔 

Bilde: på vei hjem fra trening i Seljord stakk vi innom veterinærkontoret for å fikse litt på tenna. Og tenk: ponnier må ta til takke med venterom ute, de! hehe 

6. mars

Da skriver vi mars og de siste dagene har vi merka at det så smått går mot vår, sola varmer og snøen smelter. Selv om jeg gjerne skulle hatt sledeføre en uke til -til vinterferiene er over- er det ganske deilig også!
Kjøretreninga med Rascal går ganske bra, og han har funnet ut at det til nød går an å rygge litt også...   I dag løshoppa vi, og han "fløy" over 60cm oxer som bare det. Virka som han syns det var skikkelig morro når han kom litt i gang! Håper å få tatt han med til Seljord en av dagene for å trene litt i ridehus, og se noen fremmede hester.
Fikk også verka høvene på Stella og Sackita i dag, og det var på tide for å si det sånn...🤭

Bildet: kjøretrening med Rascal

25.februar - 3 uker til kåring...

Tida flyr og nå er det bare tre uker til hingstekåringa på Starum. Jeg har henta Rascal "hjem" til hestesenteret for en uke siden, for å få trent han litt mer. Vi må få øvd litt løsmønstring og hopping før kåringa og da er det kjekt med ridebanen. Kjøringa går greit, men han har aldri vært sånn kjempeflink til å rygge, Og i det siste har han funnet ut at det skal han absolutt IKKE! Så nå har jeg jobba han uten vogn, i tømmekjøring, noen økter. Og i dag løsna det heldigvis litt. Han rygger skeivt og hiver litt med hodet, men han går i alle fall bakover. Så da får vi satse på at det går rette veien nå! Har fått jobba litt i galopp på storvolte også, og merker at kondisen ikke her helt på topp, gitt... Men han er flink i fatningene i alle fall.
Denne uka har jeg skodd han om også, så da er i alle fall det på plass til kåringa. 🙂


Bildet: nyskodd ponnihov :)

7. februar 2011

I helga har jeg vært på avsseminar/medlemsmøte med NPA, og det var kjempeinteressant! Alltid hyggelig å møte tobeinte ponnivenner også, og å skravle litt ponni.
Blei nok litt inspirert etter helga, for i dag har jeg kommet igang med kjøringa av Rascal igjen etter en ganske lang "juleferie". Det er knappe 6 uker til kåring, og ukene har en tendens til å fly avgårde, så på høy tid å komme igang igjen med treninga nå. Fikk bestilt overnatting på Starum i dag også, så da er det meste på plass! Gleder meg masse (og gruer meg litt...) til kåringa, blir kjempespennende å høre hva dommerene sier...

Januar 2011

Godt nyttår, og takk for det gamle....🙂

"Årets værste dag" for mange dyr er over, og vi har kommet oss litt inn i det nye året. Nyttårsaften smalt det nesten i ett fra kl 18 til 00.30 her i Vrådal, så ponniene på utegangen på Lønnemoen var ikke helt fornøyd.... De spiste ikke kveldsmaten sin, de smakte omtrent ikke på den før langt utpå formiddagen neste dag. Så selv om de ikke løper rundt og er kjempestressa, er det litt vondt som hesteeier å se at dyra er utilpass med situasjonen. Neste år får jeg få satt de inn eller flytta de ennå lenger unna sentrum, så de ikke hører så mye. Hingstene som går på utegang ute i Slokviki hadde ikke merka noe særlig til nyttårsfeiringa, det er mer stille der ute. :)

Ja, nå har det skjedd litt "omkalfatringer" på flokkene også. Rascal står i Slokviki sammen med Sokrates, siden jeg hverken har stallplass til han eller utegang for vinterbruk ved hestesenteret. Nå har han hatt fri noen uker, men jeg regner med å få kjørt han endel der ute fram mot kåringa. Sackita og Stella har flytta til Lønnemoen og går sammen med Tatra. Mira har fått sitt eget lille spilltau på hestesenteret og skal snart kjøres inn. Dodge har "jobba" litt ved hestesenteret i høst/vinter, men skal snart flytte bort til Sokrates og Rascal. Blir bra for han å få herje litt med hingstene, også kan de stakkars rideskolehestene få litt fred! 😉 Dodge kan være en skikkelig plageånd, og han skjønner vel ikke heeelt at han ikke er hingst lenger heller.....Tøffere enn toget!

Bilde: Stella vokser og vokser :)

21.november

I dag har jeg hatt hjelp i stallen av Solveig og Frøya, og benytta sjangsen til å få trent Rascal litt på banen under rytter. Det hadde vært fin trening for han å gått litt i rideskolen, så jeg ville teste ut hvordan han oppfører seg sammen med andre hester (hopper...) på banen. Det gikk ganske så greit, vi fikk til og med trent litt galoppfatninger. Det tok litt av for han da de skulle galoppere på sporet samtidig, så vi fant ut at det var greit å galoppere en langside om gangen...hehe. Også superkjekt med sånne ponnitrenere i riktig størrelse til å ri han, altså! 😀

Forrige helg var jeg på klubbmesterskapet til Telemark Fjordhestlag. Jeg hadde med meg fjordingene Fia og Lynar for å starte presisjonskjøring. Vi hadde vel så og si aldri sett en presisjonsbane før, hverken jeg eller hestene, men det gikk over all forventning! Hestene fungerte kjempebra og oppførte seg sånn som gode kanefart-, turist-, og rideskolehester skal, ikke no tull der i gården! Vi kom oss gjennom banen med ett riv hver på begge hestene og var meget fornøyd med innsatsen. Og jeg må si jeg blei litt paff da jeg blei ropt opp som vinner av klassen med Fia, og Lynar blei nr. 3!! Detta var jammen morro! Tusen takk til min flinke stalljente Solveig, som var med og "grooma" og hjalp meg med hestene! 😉

Bildet: Fia, klubbmester i kjøring!  :)

7. november

Kjøretreninga med Rascal går kjempefint. Jeg har bare vært på banen hittil. Har lyst til å ta han ut på tur snart, men føler at han trenger litt mer miljøtrening på trafikk o.l. uten vogn før vi drar ut med vogna på slep....
I går hadde jeg hjelp i stallen av de flinke hestejentene Martine og Solveig. De er fremdeles i "ponni-størrelse", så jeg fant ut at jeg måtte benytte sjangsen til å få med ponnigutta på en ridetur i skogen. Jeg rei først på den trygge fjordingen Lynar, og jentene rei bak med Rascal og Dodge. Vi hadde en kjempeflott tur i det fine høstværet! 🙂

høst....

Da er beiteseongen forlengst over og ponniene er plassert litt rundt forbi for vinteren.
Rascal står ved hestesenteret sammen med Dodge, slik at jeg skal få trent han litt med vogna før vinteren setter inn for alvor.
Tatra og Mira står på utegangen på Lønnemoen, hos mine foreldre.
Sackita, Stella og Sokrates skal stå hos Kari m. familie ute i Slokviki i vinter, og der har de ordna til en kjempefin utegang for de! De har fått et fint, lite hus som står på en liten høyde, der er det tørt og fint og litt utsikt til det som måtte skje på gården 🙂 Det er også ly fra noen store trær og litt småskog å gnage og klø seg på. Hele området er litt skrått, og med sandrik jord, så det har holdt seg vedlig tørt å fint så langt i alle fall. I tillegg har de grusa opp det mest belasta  området innafor grinda og ved huset. Det er rett og slett helt genialt! En kjempefin utegang har det blitt!
 

NPA show, 25. september

Lørdag 25. september var vi på shetlandsponni show hos Berge's stall og stutteri i Lunde. Det var over 50 påmeldte ponnier, og selv om noen blei trukket, var det mye fin ponni i alle aldre som stilte!
Jeg hadde med Blacktailed Rascal og åringshingsten Lønnemoens Sokrates denne gangen. Sokrates blei nr. 1 av 2 i sin klasse med karakterene 8-7-7-7-7, noe jeg er veldig fornøyd med. Han har vist en jevn framgang siden jeg viste han på føllskue i fjor.
Rascal blei nr. 1 av 3 i sin klasse med karakterene 9-8-8-8-8. Det er jeg selvsagt også veldig fornøyd med. Og gleden blei ikke mindre da han på slutten av dagen blei valgt til reserve Best in Show!! Veldig morro! 😀   Gratulerer så mye til Eldrid Slotnes med den vakre hoppa Almnäs Unni som blei Best in show!
Og takk til Siv og alle de andre som stod på for å arrangere et kjempeflott show!


Bildet: Sokrates står fint for dommeren. foto: Merethe Birk

September 2010

Ja, nå skjer det litt av hvert for tiden.... Fra 1. september overtok jeg driften av Straand Hestesenter, som jeg har vært ansatt ved og hatt ansvar for i mange år. Her driver vi rideskole, kanefart og turridning med turister og andre. Det blir spennende, litt skummelt, men også deilig å stå på egne bein. I høstferien skal jeg for første gang arrangere rideleir, så det blir veldig spennende! Les her for mer om rideleir og det andre vi tilbyr!

Dyrsku'n er vel overstått, med oppvisning av Telemark Fjordhestlag. Jeg var speaker og stod på scenen og introduserte våre flotte ekvipasjer som viste både sprang, dressurridning, kjøring m.m. Vi møtte endel utfordringer underveis i form av knekt hjullager på vogn, spranghest som ømma i det ene beinet på oppvarming m.m, men totalt sett så gikk alt greit til slutt! 😀

Neste helg er det tid for litt ponni igjen, da er det NPA show hos Berge Stall og stutteri i Lunde. Dit skal Rascal og Sokrates være med, så nå er det på tide å hente de inn fra beite og komme igang med litt trening og pelsstell...😉

Føllskue/ unghestshow - 14. august

Da har jeg vært på føllskue med Stella. Ho var kjempeflink og trava pent i vei selv om vi ikke har trent så mye.... Stella fikk karakterene 7-7-8-7-7, og kritikken: hoppe av bra type, pent hode, noe kort hals og steil skulder. Gode ben, aktive bevegelser, noe kort kryss. Dette er jeg fornøyd med! 🙂

Mira blei klassevinner i klassen for 2 års shetland, men det var kanskje ikke så rart siden ho var den eneste i klassen....hehe. Ho fikk 7-7-7-8-7 og følgende kritikk: lettbygd hoppe av bra type. Små øyne, velformet hals, noe hellende kryss, smalbygd, spedlemmet. Aktive, god bevegelser.

Gratulerer så mye til Ødegaarden Stall og stutteri med beste føll og res. best in show Ødegaardens La Wilma! 😀


Bildet: Mira med fin sløyfe :)

9. august - ultralyd

I dag var tiden inne for å laste Tatra på hengeren og kjøre til Sannidal for ultralyd. Ho ville jo ikke ta seg i fjor, så jeg hadde ikke så stor forhåpninger denne gangen heller.... Gleden var derfor stor da veterinæren sa at det var noe der! 😀 Så da krysser jeg fingre for at dette skal gå bra, og at det kommer et lite føll uti juni engang.

Sommer og beiteliv! 18. juli

Nå har jeg vært skikkelig dårlig på oppdatering en stund her....

Ponniene har for lengst kommet på beite rundt omkring i bygda. Rascal går sammen med Tatra og Sackita, så da krysser jeg fingre for at det blir to føll til neste år! 😉  I tillegg har han fått besøk av Ingers gode avlshoppe Binet, så da satser vi på et flekkis-føll der til neste sommer. Beitet på Lønnemoen tørka helt bort for meg i sommer, men heldigvis fikk jeg låne jordet til en nabo, så da har flokken godt med mat resten av sommeren tenker jeg. Der koser de seg, både voksne og føll. Binet har hingsteføllet Bingo ved fot, så da fikk Stella en kjærkommen lekekamerat. 🙂

To års hoppa mi, Mira, har fått selskap av to søte årings-snupper fra Lunde. De har også funnet tonen og koser seg sammen på beite. Så lenge Mira får være sjefen, så er ho strålende fornøyd! hehe

Dodge, som nå begynner å innfinne seg med sin nye tilværelse som vallak, har fått "sommerjobb" ved hestesenteret i sommer. Der går han runderidning med de minste barna og gjør ellers han så godt han kan for å sjarmere alle turistene i senk!

Sokrates skulle egentlig være på hingstebeite med en flokk andre unghingster, men måtte komme hjem igjen pga uforutsette hendelser. Han fikk med seg en kamerat fra Ødegaarden, Domino, og de koser seg på et stoooort jorde hos fam. Straand ute i Slokviki. Denne uka fikk de også besøk av kaldblodsvallaken Minter fra hestesenteret som dessverre har blitt halt. Får håpe at noen uker på beite kan gjøre susen og at han kan tilbake i arbeid etterhvert....

Bildet: hoppeflokken alapper av på det nye beitet- mette og gode! :)

Årets føll er født!

Da var det endelig her, årets føll u. Sackita som jeg har venta sånn på den siste tiden!!  Det blei ei rød hoppe med stjerne, som skal hete Lønnemoens Stella. Siden dette blir Dodge sitt eneste avkom, er jeg veldig fornøyd med at det blei ei hoppe! 😀
Jeg hadde igrunn tenkt at ho kunne følle ute i år, det har jo vært så varmt og fint i været også. Det drøyde ut, og beitet ho og Mira gikk på begynte å bli nedspist, så de måtte snart flyttes. På fredag kveld bøtta det ned og jeg synes det var stusselig for de der ute..... Så jeg kjørte dem bort til hestesenteret, og lot Sackita stå inne for natten. Og da kom føllet! Kan virke som at Sackita helst vil følle inne.....-i samme boks som i fjor. Flytta ho inn i fjor også, for det var litt kjølige netter, og da kom Sokrates. Pussig det der.....

Annet nytt den siste tiden er hoppeustilling på Jarlsberg 29. mai. Tatra fikk 3. premie med karakterene 7-7-7-7-7, det er jeg nok ikke akkurat strålende fornøyd med, siden det er 2 poeng dårligere enn sist ho blei stilt offisielt.... Etter utstillinga blei ho sluppet på beite med Rascal, så da får vi håpe at ho tar seg i år!

Bildet: mamma var litt sliten, men jeg var full av futt!

Utstilling på Søve 23. mai

Årets uoffisielle utstilling i regi av Telemark Fjordhestlag gikk av stabelen 1. pinsedag i år, i deilig sommervær.
Jeg og medhjelper Camilla hadde med oss Rascal og Sokrates denne gangen. Det stilte mange fine shetlandsponnier i år, og den vakre toåringen Ødegaardens Spring Lover blei beste shetland og blei også dagens hest! Rascal blei nr 4 i klassen med karakterene 9-9-7-7-8 og Sokrates nr 5 med 8-7-6-7-7, noe jeg må si meg fornøyd med! :)

I fjordhestklassen var det Hedda Smukkestad's Fjellgråa som gikk av med seieren, beste rideprøve blei Tina H. Rød og Gorm Stanstorp, beste tømmekjøringsprøve blei Monica Bratt og Tysselands Frederik som også blei dagens fjordhest!

Bildet: Monica med Frederik - dagens fjordhest

9. mai

Oppturer, nedturer og røytetid.....

Treninga med Rascal går veldig greit. Det har ikke blitt så mye tid til kjøring i det siste da det er travle uker med rideskole. Ledige stunder går med til å kjøre Dodge. Siden han blei kastrert for fire uker siden, har vi kjørt med han hver eneste dag så han ikke skal hovne opp ennå mer. Jeg hoppa over èn dag for ca to uker siden, og da blei han mye mer hoven bare på den dagen. Men nå ser det endelig ut til at det begynner å hjelpe litt, og hevelsen og såra har blitt mye mindre de siste dagene. Det blir litt ekstra jobb med nykastrert hingst, særlig når han i utgangspunktet ikke blir brukt hver dag, så jeg anbefaler alle som skal kastrere å planlegge tidspunkt slik at man har mulighet til å sette av litt tid til mosjon hver dag. Jeg har heldigvis hatt god hjelp av Agnete, som har kjørt han flere dager hver uke. 🙂

Sackita har hatt en periode på hestesenteret nå, og har gått litt lett rideskole for å få litt trim. Nå begynner ho å bli føllstor, så ho har bytta plass med Tatra, som skal trenes mot utstilling på Jarlsberg i slutten av måneden. I går trente vi "tømmekjøringslongering", siden ponnihopper også må vises i galopp på utstilling nå. Det gikk kjempefint, og jeg var veldig optimist med tanke på utstillinga. Men så kom nedturen i dag da ho fløy ut med vogna igjen.... Kan ikke helt skjønne hvorfor, annet enn at ho var i litt dårlig humør og rett og slett ikke gaddd. Det endte i alle fall med at ho fikk beinet over draget og gikk på trynet i et kaos av vogn, seletøy, tømmer, pisk og kusk. Ikke noe morro.... Også nå som jeg syns det gikk så fint! Vi kjørte en del før påske, trava slangelinjer mellom kjegler og det virka som ho storkoste seg med å jobbe. Jeg har også kjørt et par ganger på tur, og hadde droppa slagreima nå siden det gikk så bra. Men det var visst dumt....

Bildet: røytetid! Tatra har fått seg en grundig puss.

Bakkeløp

1. mai hadde vi med oss to fjordinger på bakkeløpet til Nome Rideklubbb i Hollabakken i Ulefoss. Dette flotte arrengementet har etterhvert blitt en flott 1. mai tradisjon, og i fjor var vi en tur og så på. Da fant vi ut at til neste år, da måtte vi stille med hester!
Camilla på Fia og Linn på Aurora med meg som "lagleder", groom og sjåfør var gjengen som dro avsted. Begge ekvipasjene vant de første løpa sine, men i andre løp blei Aurora slått av den superraske fjordingen Fjellgråa og Fia måtte gi tapt for en sprtsponni. Det var forøvrig den samme ponnien som vant hele klassen, så det er ikke noe å skjemmes over! hehe 😉  Det blei en veldig trivelig dag samen med masse hestefolk og over 30 startende hester og ponnier. Vi stilte med totalt 4 hester fra Telemark Fjorhestlag denne dagen, en fin måte å få vist fram fjordhesten på. 🙂 


Bildet: Team Vrådal!

19. april - innkjøring

Da er vi i full gang med innkjøring av Rascal. Etter noen økter med løsskjeker syns jeg dette gikk så greit at jeg valgte å introdusere han for vogna. Første gangen hadde jeg med to hjelpere, èn til å holde vogna på hver side. Vi gikk èn runde på banen og lot han så trekke vogna opp bakken til stallen (for at Camilla skulle slippe å slepe den opp bakken igjen...hehe). Dette gikk fint, uten noen form for reaksjon, han snudde ikke ørene det minste bakover engang. Neste økt festa vi vogna fast, jeg leide og Camilla gikk bak med tømmene. Denne gangen kjørte vi noen flere runder, Camilla styrte mens jeg gikk framme med leietau som en sikring.
I dag hadde vi tredje økt med vogna. Rascal fikk dra den ned bakken til ridebanen i dag, og han syns nok det var litt guffent når den puffa på, men tok det også med fatning. Han er i grunn mye mer opptatt av hoppene i havna ved siden av veien enn vogna som henger bak! Nede på banen fikk han for første gang "passasjer" i vogna. Agnete satt med tømmene og kjørte mens jeg gikk framme som sikring. Dette gikk også helt smertefritt. Han er rimelig kald i hodet den gutten! Dette er første gang jeg kjører inn hest helt fra bånn av, så det er litt spennende. Men når det går så greit, så er det jo ingen sak! 😀


bildet: første turen med vogn

12. april - Dodge har blitt vallak....

Ja, da var det gjort,  og jeg har vært med på min første kastrasjon. Litt vemodig at lille Dodgen har blitt vallak, men er nok på sikt det beste for oss alle. 😉  I og med at han ikke hadde noen framtid som avlshingst fant jeg ut at det bare var tull å holde han som hingst.
Selve inngrepet gikk fint, Dodgen var helt bortevekk og snorka høylytt! hehe  Nå håper jeg bare at sårene atterhvert gror fint og at det ikke blir noe infeksjon og tull. Etter anbefaling fra veterinær stod han inne første natta, men etter det har han gått på utegang sammen med Rascal og Sokrates. Jeg henta egentlig hit Sokrates på fredag for at han skulle få litt hovstell, og så kom jeg på at han kunne være selskap for Rascal mens Dodge var til kastrering. Sokrates trives godt sammen med de to gutta, mye bedre enn å gå sammen med de sure hoppene..... Han har også tatt oppgaven med å holde den nykastrerte onkel Dodge i bevegelse, han huska nok hvor gøy det var å leke med han i sommer! En genial løsning - Dodge får masse bevegelse og Sokrates får litt "manne-oppdragelse". 🙂

bildet: ikke lett å holde seg på beina.....staaaakar lille Dodge!

31. mars - God Påske!


Plutselig var den lange kalde vinteren over og plutselig er det er påske.... Det har vært skikkelig mildt en stund nå og snøen bare renner vekk - må si det er litt deilig med vår nå!

De siste ukene har jeg fått trent ennå mer kjøring med Tatra og det går kjempefint. De siste øktene har vi jobba endel med slangelinjer mellom kjegler, og åttetall. Tror faktisk ho begynner å synes det litt morro å jobbe foran vogna nå. Håper jeg kan få tatt ho med på et kjørekurs i løpet av våren, det kunne vi hatt veldig godt av begge to.  Nå har Tatra kommet tilbake på utegangen for en periode og Sackita er tatt inn på hestesenteret for at Sokrates skal avvennes. Så i år blir det Sackitas jobb å rusle rundt med de aller minste barna som vil prøve seg på hesteryggen i påska.

Den siste uka har jeg såvidt begynt å forberede Rascal på innkjøring. Har latt han få hilse på vogna, og leid han over og stilt han opp i draget. Dette tok han med knusende ro, vippa ikke på et øre da jeg løfta opp og rugga litt på vogna. Vi har også prøvd "løs-sjeker", ikke noe stress det heller. 😎 Tror det kommer til å gå veldig greit å kjøre han inn, men jeg velger uansett å skynde meg langsomt. Gleder meg til jeg kan kjøre turer med han etterhvert.
På bildet: Tatra, litt sliten og varm etter en treningsøkt :)

18. mars

Da har ponnitrener Agnete hatt sin første rideøkt med Rascal. Han gikk litt dårlig fram og var en smule ukonsentrert, men oppførte seg stort sett upåklagelig! Håper ho kan få tid til litt jevnlig ridetrening med han framover. Selv har jeg tømmekjørt han èn gang, og det gikk veldig greit. Håper å få han for vogn nå i løpet av våren, gleder meg til å kunne kjøre turer med han etterhvert.

Ellers så har jeg brukt alle ledige stunder de siste ukene på kjøreøkter med Tatra på banen. Det går kjempefint nå, ikke noe antydning til tull og tøys. Vi har trent endel volter og vendinger både i skritt og trav, samt maaaange holdt og litt rygging. I dag kjørte vi tur for første gang, og det gikk også kjempefint! 😀   Så da håper jeg virkelig det fortsetter slik, og regner med at det var trykk fra for trang vogn som førte til at ho løp ut den gangen....

7. mars 2010

NY HINGST 🙂

Ja, da var det litt nytt å fortelle her igjen! Sist søndag var jeg til Løten og henta hjem ny hingst: Blacktailed Rascal e. PR v.d. Bosrand. Jeg hadde jo egentlig ikke tenkt å kjøpe meg noen hingst nå, men da denne muligheten dukka opp og Bjørn Roar ville selge til meg, så måtte jeg bare slå til! 😉  Rascal blei beste 3 åring på Starum i fjor med 39 poeng, og fikk i fjor høst 41 poeng av svensk dommer Torsten Jeppson på utstilling i regi av Shetlandsponni Norge. I tillegg til å være flott, er han også en trivelig ponni med godt lynne, noe jeg syns er meget viktig. Jeg tror også at Rascal kan være en bra match til mine hopper, og gleder meg virkelig til fremtidige avkom!
Rascal blir i første omgang gående sammen med Dodge på utegang. Det var litt heftig herjing i begynnelsen, Dodge satte seg nesten helt fast i all snøen stakkar, men nå har de roa seg og ser ut til å ha blitt gode kompiser. Jeg hadde lurt på å søke om å bruke Dodge på Sackita ett år til, men nå som jeg har fått kåra hingst på stall, så dropper jeg det. Dodge blir vel sannsynligvis kastrert etter hvert, da er det litt lettere å bruke han til barneridning om sommeren også.

Ellers har jeg begynt så smått å tømmekjøre med Mira. Ho stod på hestesenteret (jobben min) noen uker, og blei vant til å stå på spilltau, ha på hodelag med bitt og tømmekjøringsgjord. Jeg hadde noen korte økter tømmekjøringstrening med henne, og ho ser ut til å være en lærenem ponni. Nå er ho tilbake på utegangen sammen med Sackita og Sokrates, og det er Tatra sin tur til å trenes litt. Vi jobber videre med kjøringa, og det går greit nå. Vil være tålmodig og gå forsiktig fram så jeg unngår flere uhell med vogna i framtida.....

Iskjøring 13. februar

I helga arrangerte Øvre Telemark Tråvalg iskjøring i forbindelse med den tradisjonsrike Vintermarken i Kviteseid. Det var vanlige sulky-løp for kald- og varmblodstravere, samt sledeløp for fjording, døl og andre raser. Jeg tok med meg den hvite fjordingen Fia (som hestesenteret har på fôr) ned for å prøve lykken i gammeldags kappkjøring med spisslede. Det stilte totalt 4 fjordinger og èn islending i sledeløpet. Fia og jeg kom i andre startrekke og kom litt bak fra start. Da ville Fia helst galoppere hele tida, så det blei mye bremsing gitt..... Vi kom i mål som nr 4 og fikk 1/2 kg Kvitesidsmør i premie 😀 Det var også pengepremier, så vi reiste faktisk hjem igjen en hundrelapp rikere enn da vi kom, hehe. Også pluss smøret, da! 😉

Om formiddagen, før løpa starta, var vi leid inn for å kjøre slederunder med ungene på Marken. Fia oppførte seg kjempefint tross mye folk og røre, ballongselgere, salgsboder og barnevogner. Ho er jammen en stødig og flott fjording, ho har tross alt ikke vært ute på så mye sånt i sitt 6 år lange liv.

7. februar

Da har vi kommet godt utpå vinteren allerede. Man merker faktisk at dagene blir lengre og at det ikke blir så fort mørkt om kvelden - deilig!
Vi har hatt en uvanlig kald vinter så langt, med fin snø og skikkelig sledeføre -deilig å slippe is og slaps! Det har blitt endel sledekjøring, i alle fall for Dodge og de store hestene. Neste lørdag skal jeg delta på god, gammeldags iskjøring med fjording og spisslede på Kviteseidmarken. Så nå ligger Fia og jeg i hardtrening 😉

For tre uker siden kom det en hyggelig familie fra nabobygda og henta Perla. De skal ha henne på prøve fram til 1. mars, og jeg håper virkelig at de trives med henne og vil kjøpe henne! Så nå krysser jeg fingrene for at ho oppfører seg pent...hehe.
Siden jeg da fikk en ledig plass på hestesenteret, har jeg henta inn Mira fra utegangen for å "oppdra" henne litt. Nå får ho lære å stå på spilt og får jekka seg ned litt ved å gå sammen med de store hestene i flokken. Det trengs, for ho er ganske "tøff i trynet" til å være knappe to år..... Nå har ho fått prøve å ha bitt på, jeg har brukt et Nova-bitt (mykt gummibitt) og det syns ho var veldig greit. Ho har også såvidt prøvd salett med halereim. Tenkte å begynne så smått å tømmekjøre henne snart, men det blir i små doser foreløpig.

6, januar 2010

Ja, så var det nytt år og nye muligheter! :)
Hestene på hestesenteret begynte året med å kose seg med et av ute-juletrea fra hotellet, fint at trea kan komme til nytte flere ganger. 🙂

Jula har vært veldig travel på hestesenteret, "alle" hytte- og hotell gjestene ville kjøre kanefart i det fine vinterværet. Det kom en passelig posjon snø før jul og litt påfyll de første juledagene, så sledeføret har vært kjempebra. Litt i kaldeste laget noen av kveldene, men heller det enn reng, slaps og is! I år var det til og med føre til å kjøre slede til kirka på 1. juledag, tror det må være 8-10 år siden sist vi ikke måtte bruke vogn! 

Nå har vi hatt ganske så kaldt vær, -15 og kaldere, nesten sammenhengende i tre uker ca. De siste dagene har det vært -20 midt på dagen, det er kaldt! Da frister det ikke så veldig å ut ri eller kjøre hest....
Utegangsponniene ser ikke ut til å gjøre noe av kulda, de er litt rima i pelsen men virker glade og fornøyde. :) Jeg var litt spent på hvordan det ville gå på nyttårsaften, siden de ikke har noen trygg og god stall de kan lukkes inne i. Det er ganske mye fyrverkeri her i Vrådal pga av alle hyttene, og i tillegg har hotella stor fyrverkeri. Så jeg kjørte bort og var hos dem rundt midnatt. Avledingsmanøveren med bestikkelser i form av gulrøtter og epler, samt bilen stående på tomgang ved siden av luftegården fungerte bra, og ingen av dem brydde seg noe særlig om bråket og alt lyset på himmelen.  

6. desember

Ja, da er "julemåneden" her. I begynnelsen av denne uka kom snø og kulde. Det var ned mot 12 minus etpar netter, og det var deilig å få litt skikkelig vintervær i stedet for søle og regn...! 🙂 Bildet av Dodge er tatt i snøværet på mandag. På tirsdag og onsdag hadde vi klart vintervær med fullmåne, det var utrolig vakkert! Nå får vi bare håpe at det ikke blir altfor mildt så sledeføret regner bort igjen....

28. november - julegrantenning

Så var det tid for julegrantenning i Vrådal sentrum. Dodge og fjording-kompis Lynar stilte opp for å ta med forventningsfulle barn på en liten ridetur. De hadde pynta seg litt i anledning dagen med røde sløyfer i hale og pannelugg, men nisselue mangla vi.... Vi får prøve å få det på plass til neste år!
Det mangla litt av "det hvite" for å få den helt riktige julestemningen, men det var som vanlig et koselig arrangement uansett.

November, regn og søle....

Nå er det en god stund siden jeg har skrevet noe her...... Det skjer ikke så veldig mye nytt for tida, egentlig. Det har vært mye regn, og Sackita, Sokrates og Mira som går på utegang har nesten ikke vært tørre den siste mnd..... Men de velger det selv! I stedet for å gå inn i den tørre stallen står de ute i regnet. De ser litt pjuskete ut, men blir ikke våte til skinnet. Utrolig hva en tykk shettispels tåler av vær og vind!
I går hadde jeg med en liten gjeng stalljenter ut for å hilse på dem, de måtte se hvor stor Sokrates hadde blitt. 😉  Ponniene syns det var veldig hyggelig med besøk, og Mira kunne ikke få nok av klapp og kos!

4. oktober

Høst.....
Ja nå merker man at det går mot vinter.... I går våkna vi til sludd og hvite topper, men det gikk over til regn så det er heldigvis fremdeles ganske grønt ute.
Dodge har blitt henta inn fra beitet og er tilbake på hestesenteret. Det var på høy tid! Magen hadde blitt så stor gitt, at det var såvidt jeg fikk på vogna! Litt lettere å få trent han jevnlig når jeg har han "på jobben", også håper jeg på litt god hjelp av Agnete framover også. :)
Tatra har jeg også henta bort til stallen i håp om å få kommet igang med kjøringa igjen. Det har vært så travelt i forbindelse med høsteferie at jeg har ikke kommet igang ennå, så ho går og koser seg ute med Perla enn så lenge. Tatra har dessverre ikke tatt seg i sommer, så da blir det nok endel bruk i vinter - håper jeg...!
Resten av gjengen går foreløpig og koser seg på beite, det er ganske grønt og fint fremdeles. Høy er i hus og utegangen er klar til å taes i bruk når det blir behov for det. Men jeg håper da at den fine høsten varer en stund til, ingen ting er så vakkert som sånne fine, klare høstdager vi har hatt de siste ukene! 🙂

14. september


Dyrsku'n!
Da var Dyrsku'n i Seljord over for i år... Det var veldig artig å stille hest (eller dvs. ponni da) der igjen!
På lørdag skulle Kari-Annes Tussi (Skogheims Finess) i ilden og dagen starta med rideprøve.  Agnete har gjort en fin jobb med henne nå de siste ukene og gjennomførte en bra rideprøve. Ho er jo litt i lengste laget for å sitte godt på en shetlandsponni, og Tussi er lite trent, så jeg syns de gjorde en god jobb! Ho fikk karakteren 7 på rideprøva.
Tussi fikk en 3. premie med karakterene 7-8-7-8-7.

På søndag var det tidlig opp igjen...og i dag skulle jeg vise min egen åring Mira. Ho fikk sløyfe med karakterene 7-8-7-8-7 og følgende kritikk: Velutviklet unghoppe av bra type. Små øyne, velformet men grov hals, god skulder, velformet kryss. God dybde. Trang frambeinsføring, gode bevegelser. Små ledd.

Alt i alt en fin helg i Seljord, bra vær og mange hyggelige mennesker. Det var også veldig hyggelig å møte folk fra shettisforumet som jeg ikke hadde hilst på før!

11. september

Dyrsku'n nermer seg med stormskritt og siste trening for Tussi og Agnete er unnagjort, så i dag blir det fri. Så får vi bare håpe at ho oppfører seg fint og ikke blir altfor urolig av alt virrvarret på Dyrsku'n.... Nå har det faktisk løsna litt med kjøringa også, men jeg tror likevel at det er lurt å vise rideprøve. Ho blir litt stressa av å bli stilt krav til når ho kjøres, så ho trenger litt mer rutine før 8-tall og rygging sitter helt som de skal.
Jeg er også litt spent på hvordan Mira oppfører seg når det skjer så mye rundt ho. Vi har trent mønstring her hjemme og det går kjempegreit, men det er noe annet når man kommer på et nytt sted.... Men jeg gruer meg egentlig ikke, gleder meg veldig til å stille på Dyrsku'n igjen, det er over 15 år siden sist!  🙂

31. august

Nå går det mot slutten på sommeren alt, og om ikke lenge er beitesesongen er over....:(  Foreløpig er det varmt og fint, så vi får satse på en fin høst etter en ganske så våt sommer!

Forrige uke hadde Sackita og Sokrates besøk av to vallaker fra hestesenteret på beitet, de trengte litt fri noen dager. Sokrates syntes at kaldblodsen Minter var veldig stooor og litt skummel, men de blei kompiser etterhvert. Mamma Sackita gikk sammen med vallakkene i vinter, så ho kjente dem og synes det var greit at de fikk hilse på Sokrates.
Ellers så starter rideskolen igjen denne uka, så da får hestene på senteret litt mer banejobbing igjen etter å ha gått mest turer i sommer. De har hatt etpar rolige uker nå, etter at den værste sommertrafikken gav seg, så de er forhåpentligvis klare for å gjøre litt igjen 🙂  Forresten utrolig hvor mye enkelte av dem klarer å legge på seg til tross for at de jobber hver dag, og bare går på beite om natta!

Innimellom de andre daglige gjøremål trenes det for harde livet til bruksprøve på Dyrsku'n. Jeg skal stille ut åringen min Mira og moren hennes, Skogheims Finess, for eier. Jeg hadde opprinnelig tenkt å vise kjøreprøve med Finess, eller Tussi som ho kalles til daglig. Men vi er ikke alltid heeelt enige ennå når ho er spent for vogn, så da blir det rideprøve i stedet. Da er det bra å ha ponnirytter Agnete, så de ligger i hardtrening for å få til galoppfatninger nå. Tussi er en lærenem elev, så det ser veldig lovende ut så langt. 😉

Føllskue i Treungen, 16. august

Da har Sokrates vært på sin første utstilling, på føllskue på Bo-Peep welsh stutteri i Haugsjåsund. Deilig med så kort reisevei, veldig kjekt at det arrangeres føllskue så nærme! 🙂
I shettisklassen var det med 7 føll og Sokrates blei nr 6 med karakterene 7-7-6-7-7. Han fikk kritikken: Bra type, bra overlinje. God skulder. Spedlemmet. Lange piper, særlig bak. Lette bevegelser. Svakt overbitt.
Jeg er kanskje ikke sånn hoppende fornøyd med det, men et helt greit resultat. 🙂 Og mye kan skje, et føll kan utvikle seg både den ene og den andre veien...

Gratulerer så mye til Ødegaarden Stall & Stutteri med gull til alle fem følla og reserve Beste føll til Ødegaardens Belive It!

Takker også Anne Marit for et koselig arrangement, jeg kommer tilbake neste år!

NPA show, Seljord 2. august

Agnete, jeg, Dodge og Tatra med sjåfør Marit kjørte avgårde til Seljord tiiidlig om morgenen denne søndagen, uten de altfor støre forhåpningene. Vi skulle være med og vi skulle ha det gøy! Det skulle vise seg å bli en flott dag på alle måter! 😀
Først ut var Dodge og jeg i kjøreklassen. Dodge hadde relativt mye energi til han å være, det var jo så mange fine damer der!, men han blei litt daff på slutten.... Det gikk likevel bra nok til at dommeren utpekte oss til vinnere av denne klassen.  

Så var det Tatra som skulle i ringen. Jeg fikk en følelese av at dommeren likte henne, men da ho blei rangert først av sju og blei klassevinner trodde jeg nesten ikke at det var sant! Ho fikk gull med karakterene 9-9-9-9-9 og kritikken: Vakker hoppe med stor utstråling. Harmonisk og meget velbygd. Meget sterke bein. Meget gode bevegelser.
Så skulle Dodge i ringen, og han fikk sølv med karakterene 8-7-7-7-7. Siste post på programmet for oss var Agnete og Dodge som skulle starte agility. Det gikk også kjempefint, han nølte bare litt på dekket, som var rødt og "helt annerledes enn hjemme"! Gratulerer til Agnete med flott innsats, og tusen takk til henne for all hjelpen med ponniene.
Det var en fornøyd gjeng som kjørte hjem etter et meget vellykka show for vår del. Det var også et flott gjennom ført arrangement, så gratulerer til den dyktige arrangementskomitèen. Gratulerer også så mye til fam. Kjeldsen med den flotte Almnäs Major som blei BIS, det var så utrolig morsomt at en shettis gikk til topps!! 😀

Ultralyd - 28. juli

I dag har jeg vært i Sannidal og tatt ultralyd på hoppene for å se om det var noen føll på gang. Hos Tatra var det desverre ingen ting å se, men Sackita hadde en liten Dodge jr. i magen.🙂 Kjempespennende!! -og da veit vi at han duger...hehe

Nå nærmer NPA-showet i Seljord seg med stormskritt også.... Så jeg prøver å trimme Dodge litt hver dag slik at vi er litt forberedt på kjøreklassen vi skal starte. Agnete og Dodge skal være med i agility, så vi har trent litt på å gå over presenning, sette frambeina oppi et dekk osv, og det går selvsagt strålende! Det er nok værre med farta..., Dodge tar stort sett livet veeeldig med ro. Foruten bruksklassene, skal Dodge og Tatra stilles i eksteriørklasse. Blir spennende hva dommeren mener denne gangen.

Ny ponni -igjen! :) 10. juli

Ja, så har jeg jammen skaffa meg ennå ei ponnihoppe gitt.....
Det er den nydelige ett års- hoppa Mira e. Smevallens Figaro og u. Skogheims Finess.
Ei hestevenninne og jeg reiste over fjellet til Bømlo i går for å se på Mira og moren hennes, og det endte jemmen med at vi tok de med oss hjem. Takk til familien Larsen for at vi blei så godt tatt i mot, og at fikk kjøpe disse nydelige ponniene!
Nå sikter vi oss inn på Dyrsku'n og er veldig spente på hvilken dom de vil få der!

På bildet er det Mira og Perla (hestesenterets ponni) som har funnet tonen etter litt om og men....😉

8. juli

For en uke siden fikk Tatra også komme ut til resten av shettis- flokken, jeg slapp ho bort 1.juli. Sokrates synes det var veldig spennende med ny ponni, men fikk ikke lov av mamma å hilse på henne de første dagene. 🤔 Men nå har de blirr kjent og storkoser seg på beite.
Forrige uke var det skrekkelig varmt, med rundt 30 grader i skyggen om ettermiddagene. Så da fikk ponniene seg noen avkjølende bad. Sokrates fikk hilse på vannet for første gang, og valsa bare rett uti akkurat som mamma! 😀 De syns nok det var skikkelig deilig! Dodge var den ivrigste, han la på svøm og fikk bada seg skikkelig.

17. juni

Sokrates, nye kaniner og trening av ponni.

For noen dager siden fikk vi to nye dvergvedderunger som skal bo ved hestesenteret. Det er to gutter på ca 6 uker, og de bor foreløpig i samme bur. Håper det går greit å ha de sammen når de blir vant til det fra de er små, slik at de kan fortsette med det og ha selskap i hverandre.

Dagene går og Sackita, Sokrates og Dodge koser seg på beitet. Sokrates kan være bittelitt sky med det samme jeg kommer, men han er glad i kos og kløing. Så etter noen sekunders betenkningstid kommer han som regel bort og vil klø og kose. Han er flink til å løfte beina, har hatt på grime, og syns det er veldig greit å bli børsta. 🙂

Dagene flyr altfor fort avgårde, og jeg skulle ønske jeg fikk litt mer tid til å trene Tatra. Vi hadde et lite uhell med vogna her forleden hvor ho satte avgårde og bukka og sparka for å bli kvitt vogna. Heldigvis gikk det bra, og jeg fikk stoppa ho til slutt. Jeg har hatt ho føre vogna noen ganger etterpå, men tar det veldig rolig og har med ekstra hjelper hele tida. Så håper jeg at ho blir en trygg og god kjøreponni etterhvert bare vi tar tiden til hjelp. Når det gjelder ridninga, så går det kjempebra! Agnete har ridd ho 4-5 ganger på banen, og ho viser allerede store framskritt når det gjelder å forstå sjenkel osv. 😀   Ho har endelig sluppet vinterpelsen og ser skikkelig fin ut nå. Jeg har lagt ut nye bilder i albumet hennes.

1. juni

Da har sommeren virkelig slått til for fullt her....var nesten 30 grader i skyggen ved stallen i ettermiddag! Puh...
Men da er det i alle fall fint for hestene å kose seg ute på beite! Sackita og Sokrates fikk komme ut på beitet på Lønnemoen i går for å gjøre seg litt kjent før Dodge blei sluppet til dem. Dodge var ganske fornøyd da han så at han hadde fått besøk på beitet "sitt", og blei jammen skuffa da damebesøket bare sparka etter han...😮
Men det går seg nok til, satser på at han får slippe til etterhvert! hehe
Sokrates har rukket å blei ei uke gammel nå, og har blitt en skikkelig kosegris. Han kan være littegrann reservert når jeg kommer, men bare han får tenkt seg om et par sekunder, så kommer han på at det er veeeldig deilig å bli klødd og kost med! 😀

Føllet har kommet!!! - 25. mai

Endelig!!!!
I dag tidlig , da jeg kom i stallen for å fôre, lå det der. Et nydelig brunt hingsteføll. 😀
Mor og barn var nesten tørre og hadde greid strabasene helt på egenhånd. Flinke Sackita!
Litt utpå dagen fikk de komme ut på beitet en stund, og den lille poden var skikkelig flink til å følge mor. Så nå får vi bare prøve å lære at strømgjerde, det skal man passe seg for!   ikke så lett for en liten tass å skjønne det......

16. mai '09

Dagene går, og Sackita har fremdeles ikke fått noe føll. Kanskje ho ikke blei drektig på føllbrunsten likevel...? Må vel bare smøre meg med tålmodighet. 🤨

Vi har begynt å trene Tatra litt, både kjøring og ridning. Jammen godt å ha en "ponnitrener" som kan ri disse små! Enn så lenge i alle fall.... snart så blir nok beina for lange... Så vi får henge i så lenge det er mulighet! 😉

Ellers så har hester og ponnier kommet på grønt nå, og storkoser seg. Alltid en glede å slippe hestene på beite om våren, de blir like lykkelige hvert år!

Tatra er på plass! 26. april

Da er den nye hoppa mi på plass. 🙂
Tatra kom i går, og skal stå på hestesenteret fram til beiteslipp i alle fall. Kjekt å ha ho "på jobben" slik at jeg får best mulig anledning til å bli kjent med ho, og trent ho litt. Så nå må nok ponni-trener Agnete til pers igjen, med nye oppgaver! 😉
Det gikk greit å slippe Tatra sammen med de andre hestene, ho er ingen bråkmaker akkurat, og trekker seg heller litt unna. De andre var veldig nysgjerrige, så alle hestene fikk seg litt ekstra mosjon i havna i går! hehe
Nå begynner det jammen å bli fullt på stallen, gitt.... Vi har egentlig stallplass til 7, og nå er det 9 her. Jeg har snart shettiser i hver eneste krok!    Sackita har flytta over fra spilt til boks nå, p.g.a. forestående følling. Syns det er greit å ha ho inne om nettene, siden ho har vært vant til det i vinter. Så da får heller noen av de store hestene gå ute. Det er jo varmt og fint i været, så de trives godt med det.

20. april

Da var jammen både kåring, påske og vinteren over.....
Sola skinner fra blå himmel og det våres skikkelig her i Vrådal. Det begynner såvidt å spire og gro, og hestene prøver å gnage til seg de første bittesmå grønne grasstustene. 🙂
Denne uka begynte rideskolen igjen, så nå får hestene myka opp stive "vintermuskler". Godt å komme litt igang på banen igjen, da vinteren stort sett går i sledekjøring og turridning.
Sackita rusler noen runder med små barn på ryggen i ny og ne, ellers nyter ho late dager i sola. Magen begynner å bli god og rundt nå, og jeg er veeeeldig spent på hva som er der inne! Jeg kjente at det sparka her om dagen, kjempespennende!
Og Dodge han ruller og ruller og ruller og klør. Isj, så mye vinterpels som skal bort, den klør noe innmari syns han...

23. mars

Da har vi fått besøk av en svart, liten kjekkas som heter Ibsens Sirius Apollo -kalt Sirius til daglig. 🙂  Jeg skal hjelpe eier Anja med kjøreprøva på kåringa på Starum til helga, så nå ligger vi i hardtrening! De første dagene var vi ikke heelt enige, men nå går det bedre og jeg begynner å se Sirius som den snille engelen Anja sier han skal være. hehe!  Det er rart med det, når sånne unge, virile hingster kommer til et nytt sted med mange søte hopper, så glemmer de liksom hvem de pleier å være til vanlig.    Nå skal vi bare finpusse litt mer på forspenning og rygging, så tenker jeg det skal går greit, jeg!  I dag fikk han bakbeina skodd og i morgen står forbeina for tur. Han var faktisk ganske grei å sko til shettis å være, snillere enn Dodge til og med. ...eller bare nesten tror jeg.... hehe 😘

Ny ponni - 16. mars

I dag har jeg avtalt kjøp av ennå ei dame til Dodge. 🙂 
Det er ei 6 års brun hoppe med masse fin man og herlig, tykk pels.  hehe!
Ho er 3.premiert og heter Tatra frå Bjønnåsen e. Waulkmill Jackdaw. Jeg skal ikke hente henne før i månedskiftet april/ mai, da har forhåpentligvis det meste av snøen forsvunnet, og det er greit for ponniene å gå ute. Jeg laga til mulighet for utegang i fjor høst, men siden den ikke har blitt brukt i vinter, er det litt veel mye snø der nå....
Gleder meg veldig til å få ho hjem, og tipper Dodge gleder seg også!

Jippi!!

Jeg har jo helt glemt å skrive om den gode nyheten jeg fikk her forleden. I midten av februar fikk jeg svar fra NHS på søknaden min om å bruke Dodge på egen hoppe, og svaret var JA! Jeg blei så glad! 😀😀😀
Så da skal Dodge får lov til å gå med Sackita til sommeren, og jeg krysser fingrene for at det blir føll etter de to i 2010.  Blir spennende!

22. februar

UTSTILLING
I går var vi på den årlige uoffisielle utstillinga til Telemark Fjordhestlag. Vi hadde med to shettishopper denne gangen, Agnete stilte Perla og selv stilte jeg Sackita. Det var stor shetland-klasse i år, hele 15 stk fordelt på hopper, hingster, vallakker og unghester! Tydeligvis et populært tiltak blandt shettisfolket, dette.
Sackita blei nr 3 med karakterene 9-8-8-8-8, noe jeg er veldig fornøyd med!! 😀  Perla blei nest sist med karakterene 7-8-7-7-7, noe jeg synes forteller at det var bra nivå på klassen.
Hedda Smukkestad sin hoppe Creola blei best i klassen, og Ødegaarden Stall og Stutteri sin Jessica av Friheten blei nr 2. Gratulerer så mye til dere! Dommer var Susan Hellum.
Det var som vanlig en hyggelig dag på Søve, men vi kunne godt ønska oss litt bedre vær.....Det snødde tett det meste av dagen, og var et skikkelig filleføre å kjøre på med henger. Men vi kom oss da velberga både fram og tilbake! 🙂


29. januar

For en hærlig vinter!! 😀
Nå har vi fått masse snø, og denne uka har vi attpåtil hatt noen dager med strålende sol!
Sledeføret er topp, og vi merker større pågang fra turister som vil prøve en sledetur i den fine vinterværet. Det er også helt topp å ut å vasse i snøen, bra trening! Men det blir helst de store hestene, ponniene drukner jo nesten....hehe.
Agnete er ute og kjører med Dodge en gang i uka nå, og det er kjempeflott! Denne gangen hadde ho med seg Linn, og de kjørte slede.

20. januar

Da har vi kommet et godt stykke inn i det nye året, og det snør og snør og snør og snør!!!     -og snør!

Vi har hatt varienrende vær og føre hittil i vinter, for ei drøy uke siden var det bart og bare litt is i havna. Men nå har det kommet halvmeteren på noen få dager, og det er hvitt og fint overalt! 🙂   Så nå er det flott sledeføre!  Hestene koser seg ute i snøen, på bildet er det Dodge som tar seg en liten galopp. Ja, tenkt det, han galopperer frivillig! hehe

30. desember

Ja, så begynner dette året å nærme seg slutten...
Det har vært ei travel tid i det siste med alt som skal planlegges og gjøres klart til jul både på jobb i stallen og hjemme. Jula er høysesong når det gjelder kanefart, og selv om vi måtte kjøre med vogner pga lite snø, var det mange påmeldte alle dagene vi har kjørt. Det er jammen ergelig også, at det fine vinteføret vi hadde i desember smelta vekk rett før jul! 😠  Men ikke så mye man får gjort med været.....
Sackita og Dodge lever late dager for tida, ikke så mye jobbing for dem i jula, gitt. Jeg fikk satt sko på Dodge før jul, så han kan vi bruke litt framover håper jeg. Perla til hestesenteret fikk jeg også skodd, etter litt om og men.... Neimen ingen enkel jobb å sko shettiser! Men når det er is og glatt over alt er jeg nesten nødt til å sko dem, ellers får vi jo ikke bukt dem heller. Perla har til og med fått snø-såler på frambeina, så nå er ho klar for all slags føre! 🙂  Så nå krysser vi fingre for litt nysnø og sledeføre framover!

Til slutt kommer en trist nyhet på slutten av året. Vår alles kjære stall-og hotellkatt Gartner Olsen døde i går. Han var 13 år gammel og hadde blitt syk, så da var det best å la han slippe..... Det er nok ikke få hotellgjester som har tatt en prat med Olsen, der han hadde fast plass på trappa. Og mange som kommer til å savne den litt spesielle "portieren"!

Ønsker alle et riktig godt nyttår!

9. desember

De siste dagene har vært litt triste her.... Vi har funnet begge kaninene døde i buret om morgenen, med to dagers mellomrom.  Jeg følte meg som verdens dårligste kanin-eier og funderte veldig på hva det kunne være; om de hadde frosset ihjel, fått en eller annen sykdom eller blitt skremt av noe. De hadde blod på hodet, og da jeg hørte at en mink var observert i omerådet, så har jeg kommet fram til at den nok er årsaken. De har rett og slett blitt skremt ihjel, stakkars! Huff....


Ellers går det mye i sledekjøring for tida. Vi har hatt stabilt fint vintervær og greit med snø her en stund nå. De store hestene er i full gang med kanefartsesongen for julebordsgjester på hotellet, og Dodge har også fått seg en luftetur med sleden. Tenkte å prøve en tur med Sackita i morgen. Det blir hennes første gang for sleden, men det går nok finfint!
🙂

30. november

Da skriver vi snart desember, og det ser ut til at vinteren har kommet for å bli (?). Var helt nydelig ute i dag, sol fra skyfri himmel over et snødekt vinterlandskap. 🙂  Hester og ponnier får rulla av seg skitt og støv i snøen, deilig!
 Blir som vanlig altfor lite trening av ponniene, men får i alle falll kjørt 1-2 ganger i uka. Nå har jeg vært ute på tur med Sackita også, og det gikk kjempefint. Kjørte på gangstien langst hovedveien, og litt opp i skogen. Ho reagerte ikke noe større på lastebiler som kjørte forbi på veien heller, fornøyd med det!   Flink ponni-jente!

Nå har jeg forresten fått ny, litt kortere adresse til hjemmesida: www.lonnemoen.com


5. november '08

Her skjer det ikke så veldig mye nytt for tida, det går stort sett i de vante daglige rutiner; rideskole, noen turer og prøver å få trent litt ponnier og hester innimellom...
Vi har begynt å ri Rebus nesten normalt, og det ser ut til å gå fint med beinet hans.

Ellers prøver jeg å få trent litt kjøring med Sackita når jeg har en ledig stund innimellom. Ho går greit fram i trav nå, og vi gjør serpentiner og 10 meters volter fint som bare det. Ho reagerer litt bedre på smattelyd nå, men trenger nok litt mer tålmodighets-trening når det gjelder å stå i ro, ja.... hehe. Vi har også prøvd oss litt på små åttetall, men det er litt vrient ennå, syns Sackita! Vi har foreløpig holdt oss på banen, men ho virker så trygg og fin, så det blir nok en tur ut i den store verden om ikke så lenge. 🙂

På "sykehuset" med Rebus, 20.oktober


I dag var jeg på Rising dyreklinikk med Rebus, en av kaldblodsene på hestesenteret. Han har hatt en ganske stor fylning ved bak-koden og har vært halt. Han halter ikke lenger, men jeg synes det gikk så lang tid uten at hevelsen blei mindre, at jeg synes det var tryggest å få det sjekka. Det viste seg å være en seneskjedebetennelse, og han kommer nok til å blir frisk som en fisk igjen! 🙂  Noen dager til med sinkbandasje nå, så kan vi begynne å ri han litt igjen. Det blir bra! Så da håper jeg at at han er i full gang igjen til kanefart-sesongen. 🤭

9.oktober - trening av ny ponni ;o)


Da har Sackita vært i Vrådal i snaart to uker, og ho begynner å bli godt kjent med sine nye omgivelser og de andre hestene. Shettisen på hestesenteret, Perla, har lagt sin elsk på ho og elsker å "hæsje" rundt med henne. Sackita finner seg pent i å bli sjefa over og de to går fint sammen, for tiden sysselsatt med å spise opp det som er igjen av sommerens grønne fristelser i diverse skråninger og småflekker i omerådet rundt stallen.
Denne uka har jeg begynt å trene litt med Sackita, jeg har tømmekjørt noen ganger og vi har såvidt prøvd å ri litt på henne. I dag spente jeg for vogna for første gang, og kjørte litt på banen. Ho blei litt forvirra da jeg satte meg på vogna og ho fikk motstand da ho skulle gå igang. Da blei det bom stopp, gitt! 😮  Men vi blei fort enige om at det måtte jobbes litt, så ho tusla pent rundt på banen, gjorde noen vendinger og holdt fint som bare det. Sackita har jo blitt både tømmekjørt og spent for av forrige eier, som har gjort et veldig bra grunnarbeide. Så nå må vi bare bli ennå bedre kjent og jobbe videre, Sackita og jeg. 🙂

Jeg har også hatt god hjelp av mine stallhjelpere i høstferien. De har lært å spenne for og kjøre med Dodge, så nå håper jeg det kan bli litt mer mosjon på han også framover! Han er jo så snill å kjøre, så det er en fin ponni å starte med.

29. september

I dag blei Hjuring avliva.😥
 Hjuring var en stor og flott kaldblodsvallak som har vært på hestesenteret i 17 (!) år. Han blei nesten 22 år gammel. Hjuring var en super kjøre- og ridehest, og han har båret mang en nybegynner trygt gjennom Vrådals skoger. Den siste tida har han ikke vært helt bra i beina, og vi regner med at han sleit med forkalkninger. Han har blitt stivere og stivere det siste året, og vært litt små-halt innimellom, så nå fant vi ut at han skulle få slippe, og få reise til de eviggrønne gressganger. 🙂 
Kos deg der, Hjuring! Vi vil aldri glemme deg!

Sackita er på plass!


Den 28. september kom Sackita til Vrådal. Anne Katrine var så grei å kjørte ho hit på vei hjem fra føll-finalen i Porsgrunn, hvor Sackitas føll, Susi, deltok. Gleder meg til å bli bedre kjent med Sackita og til å begynne å kjøre med henne. Tusen takk til Anne Katrine for at jeg fikk kjøpe denne fine ponnien! 🙂

Ny ponni

Jeg har for en stund siden avtalt kjøp av en shetlandshoppe på 5 år som heter Sackita. Nå begynner det å nærme seg tiden hvor jeg skal få henne hjem, det blir utrolig spennende! Sackita er e. Jolly Roger of Marshwood og u. Miss-L, og går nå med føll ved fot som er etter Jonatan. Ho er drektig på nytt med Waulkmill Rowan, så det blir spennende å se hva som kommer til neste år. 🙂